Планинска
Застраховка

Планинска застраховка
Плащаш онлайнполучаваш
по имейл
бързо и лесно
Плащаш онлайнполучаваш по имейлбързо и лесно

Планинска Застраховка

УНИКА Живот АД е част от австрийската застрахователна компания УНИКА Иншурънс Груп, която е с 130-годишна история. Работи в 18 държави и обслужва 10 милиона клиенти.

Застраховката е предназначена за упражняване на спортна и туристическа дейност в планината, като планинарство, сноуборд и ски по отворените ски писти. Ако практикувате екстремни спортове извън пистите се нуждаете от Планинска застраховка „Екстремни спортове“.

Застраховката покрива

Застрахователна сума до 3000 лв.

Смърт от злополука

Трайна загуба на работоспособност над 10 %

Спасителни разноски

Медицински разходи

Разходи за евакуация

Разходи за репатриране

Не се застраховат лица над 70 години, както и недееспособни лица.

Не се застраховат лица със загубена трудоспособност от над 50%.

Упражняване на екстремен спорт

Събитие извън територията на република България.

Застраховката не е валидна при участие на застрахован в организирани състезания

При подготовка, опит или извършване на престъпление, участие в побой или физическа саморазправа.

Събития, настъпили при употреба на алкохол, медикаменти или наркотични вещества; Съзнателно излагане на опасност, самоубийство или опит за такова.

В България планинското спасяване е платено. Причината за това е, че Планинска спасителна служба (ПСС) не е на бюджетна издръжка, а се финансира от пострадалите и от Български Червен Кръст. Застраховката, сключена към някои ски карти, е силно ограничена до първичната помощ, оказана на ски пистата и работното време на лифтовете, поради което често пострадалите се налага да си доплащат

Планинската застраховка служи за финансово обезпечаване на медицински разходи, които са възникнали във връзка с настъпила злополука в планината при упражняване на хоби, спортна туристическа дейност, ски, сноуборд и други в границите на обработените ски писти. За каране извън ски пистите си направете Планинска застраховка Екстремни спортове.

Сключването на планинска застраховка не може да предотврати възникването на спешни случаи, докато сте в планината, но може да намали степента на негативните последици. Поради тази причина наличието на планинска застраховка трябва да бъде ваш основен приоритет преди всяко туристическо приключение, независимо дали е задължителна според условията на туроператора или водача ви, или - не. Приемете полицата за планинска застраховка като инвестиция в здравето и безопасността си.

В наши дни, с толкова голям избор на възможности за сключване на планинска застраховка, много планинари започват да се чудят как да изберат възможно най-надеждната, която ще покрие всички възможни извънредни ситуации в планината. Изборът на подходяща застраховка не е лесен, особено ако сте начинаещи планинари или ходенето в планината е нещо обичайно за вас и поемате рискове, по-сериозни от лека разходка в гората (например, скално катерене без осигуровка, зимни спортове извън пистите и други). Затова, в тази статия ще ви предоставим малко повече информация за това как да подходите при избора на планинска застраховка и ще ви помогнем да помислите над въпросите, които да зададете на нашите консултанти, преди сключване на планинска застраховка, така че да получите най-подходящото покритие за вашия случай.

Защо да сключа планинска застраховка?

Планинска застраховка е един от най-популярните видове застраховки, а това обяснява високата конкуренция и възможностите за избор. В България, както и в много други държави, не е задължително да се сключва планинска застраховка, а някои туристически маршрути са потенциално опасни и това може да доведе до неприятни последици в случай на инцидент - не само за вашето здраве, но и от финансова гледна точка.

В тази връзка, трябва да знаете, че у нас Планинска спасителна служба е организация, която се финансира частично от Български червен кръст, а основните приходи за издръжката ѝ постъпват от страна на пострадалите. Това означава, че планинското спасяване в България платено - самостоятелно или като част от планинска застраховка. И в случай на инцидент, разходите ви за транспортиране и лечение могат да станат доста вискоки, особено ако се наложи превозване с хеликоптер.

Вероятно се успокоявате, че факта, че с покупка на карта за лифта, вие автоматично сключвате планинска застраховка. Тя обаче е с ограничено покритие и доста намален обхват - включената планинска застраховка към вашата ски карта е валидна само за времето, когато лифтовете работят.

От друга страна, сключвайки планинска застраховка с Болерон, вие ще имате пълна информация за покритието на вашата планинска застраховка, както и ще можете да определите обхвата на нейното покритие. Така ще можете да сте спокойни и да оставите зад себе си притесненията, свързани със евентуални инциденти, докато сте в планината. Това разбира се не означава да поемате необмислени рискове, а ви дава спокойствието да се наслаждавате на престоя си сред природата, тъй като сключената планинска застраховка ви предоставя защита, в случай на инцидент.

Покритие на планинска застраховка

По-долу ще ви разкажем повече за стандартната планинска застраховка и покритието, което е ако не задължително, то поне е силно препоръчително да ви бъде осигурено.

 • Планинска застраховка с включено повикване, издирване, транспортиране и т.н.
 • Планинска застраховка с включена евакуация и репатриране.
 • Планинска застраховка, покриваща разходи за предоставени медицински услуги.
 • Планинска застраховка с включено покритие, в случай на трайно намалена работоспособност или смърт от злополука.

Ако смятате да пътувате в чужбина, е добре покритието на застраховката да важи за всички държави, които смятате да посетите. В такъв случай ще ви е необходимо по-разширено покритие, поради което е по-добре да помислите за туристическа застраховка за пътуване в чужбина, вместо планинска застраховка, която важи само на територията на България.

Как да изберете подходяща планинска застраховка?

Тъй като планинските маршрути и дейностите, които можете да практикувате в планината са разнообразни, универсално решение за “най-правилна планинска застраховка” е трудно да съществува. Всичко зависи от вас, нивото ви на подготовка, здравословното ви състояние и други индивидуални очаквания, които имате към престоя си в планината и респективно, към вашата планинска застраховка. По-долу обаче представяме кратък списък на отделни случаи, които може би е добре да вземете предвид, когато избирате планинска застраховка за вашето приключение.

Планинска застраховка за алпинисти

Общите пакети за планинска застраховка обикновено не са достатъчни, когато правите по-сериозни преходи или изкачвате високи планински върхове. Допълнително, скалното катерене, както вече споменахме, е далеч по-екстремна дейност, в сравнение с туристическите обиколки и кратките пътувания с група приятели.

Не се колебайте да обсъдите намерението си да практикувате екстремни спортове или дейности с вашия застрахователен консултант, да поискате съвет какво трябва да добавите в пакета на вашата планинска застраховка или направо да поискате включване на покритие за допълнителни рискове. Това може да оскъпи премията по вашата планинска застраховка, но в случай на инцидент, ще разберете, че напълно си е струвало. Предварителната консултация и проучване ще ви спести евентуално разочарование, а и немалко пари и неудобства, ако вашата планинска застраховка не покрива нужните разходи при спешен случай.

Времетраене на планинска застраховка

Валидността на полицата ви за планинска застраховка може да бъде за различен период от време. Ако сте любител на туризма и алпинизма, вероятно обмисляте сключване на планинска застраховка с покритие за цяла година и за целия свят. Това обаче е доста скъпо. Помислете да започнете със стандартни пакети планинска застраховка за определени периоди от време за България, а когато планирате планинско приключение в друга държава, поинтересувайте се конкретно за възможностите, които се предлагат за застраховане за нея.

Включва ли се ухапване от змия в планинска застраховка?

Възможността да срещнете змия и тя да ви ухапе по време на вашето планинско приключение, не е особено висока в България, но рискът не бива да се подценява. Такава вероятно обаче съществува, ако притежавате изследователски дух и често се отклонявате от туристическите пътеки.

Затова, ако смятате вашата разходка да е в пресечена местност и немаркирани пътеки, е добре да знаете доколко е възможно да има змии в района, който ще посещавате, какви са най-често срещаните влечуги там, как да различавате отровните змии, както и какво да направите, в случай на ухапване. Освен това, проверете дали вашата планинска застраховка покрива възможността за неочаквана среща с отровно създание в планината.

Покритие на спешно транспортиране от планинска застраховка

Планинарството като цяло е по-безопасна дейност от скалното катерене, гмуркането, парапланеризма и скоковете с бънджи, например. Всички тези спортове изискват да имате допълнително покритие за определени рискове към вашата планинска застраховка. Въпреки всичко, винаги има възможност да възникне извънредна ситуация и трябва да сте сигурни, че сте добре подготвени за нея, защото в планината, дори на пръв поглед невинни наранявания, като крампа на мускул или навехнат глезен, могат бързо да станат опасни за живота ви. Повечето опитни туристи са запознати с възможните критични ситуации, в които могат да попаднат според сезона. Лавини, гръмотевични бури, височинна болест и други не са изключение в планинските райони, дори и в по-ниските части. Ако попаднете в такава ситуация, вероятността да ви се наложи спешно транспортиране, не е малка, затова трябва да сте сигурни, че вашата планинска застраховка го покрива.

Колкото и добре да сте подготвени, възможността за злополука често е извън вашия контрол, а усилията да се справите сами след инцидент, могат да доведат до лоши последици. Затова, в такъв момент е по-добре да изчакате спокойно Планинска спасителна служба, без да сменяте местоположението си. Със сигурност, ще се чувствате по-спокойни, ако не се притеснявате как ще платите разходите по спасителната операция, знаеки, че се покриват от вашата планинска застраховка.

Начин на плащане

Плащането се осъществява чрез дебитна или кредитна карта на виртуален ПОС на Първа Инвестиционна Банка.

Сигурността на плащането е гарантирана от банката и застрахователният брокер няма достъп до данните на картата.

Полица

Полицата се изпраща на посочен от вас имейл адрес, веднага след плащането. По всяко време, можете да намерите полицата си и в мобилното приложение на Boleron в меню “Полици и плащания“

Защо Boleron?

плащаш
онлайн

бързо и
лесно

Безплатна
доставка

без да ходиш
в офис

Boleron Stories

Застраховай се през телефона

Download application banner
 • Полиците са
  навсякъде с теб

 • Напомняне за
  изтичащи застраховки

 • Подновяваш
  застраховките си с един клик

Свали приложението

10 000+

активни потребители


APP STOREGOOGLE PLAY

Потребителите за нас

4.9

(800+ отзиви)

Медиите за нас

Дигитализацията е единствената посока за развитие пред застрахователната индустрия

Ние наричаме нашите клиенти "дигитални", защото това са хора, които използват новите технологии, за да пазаруват, плащат през телефоните си, сравняват продукти, услуги и цени за секунди и очакват всичко да се случва в реално време - бързо и безпроблемно...